Руският президент Владимир Путин смята, че руският самолет Су-57 е най-добрият военен самолет в света. Той заяви това снощи на среща с победителите в конкурса "Лидерите на Русия", предадоха осведомителните агенции.

"Това е сега най-добрият самолет в света - по всички тактико-технически данни, по оръжията си. Никой не може да лети така, както нашият самолет", посочи руският президент.

Су-57 е многофункционален изтребител от пето поколение. Първият му полет е осъществен на 29 януари 2010 г. Самолетът може да извършва свръхзвуков полет без форсаж, слабо забележим е, има свръхманевреност и способност да извършва относително къси излитания и кацания.
 


Въоръженията му се разполагат във вътрешни пространства и под крилата.
Около Су-57 обаче все още има много неизвестни, включително какво означава "серийно производство", каквото производителят обещава да започне до края на 2019 г.

Не е ясно също каква ще е ориентировъчната му цена и колко такива машини ще може да си позволи руската армия или евентуално клиенти от чужбина. Властите не казват официално много данни, което оставя широко поле за догадки и спекулации.
 


Основният проблем на Су-57, сочен по специализирани издания, е двигателят. Първите самолети на въоръжение ще бъдат с двигател АЛ-41Ф1 (известен още като "изделие 117"), който е монтиран на Су-35С и завърши държавните изпитания преди година. На втория етап трябва да започне монтирането на доста по-различния "Изделие 30", който е все още в изпитателна фаза. Тя може да продължи поне 3 години.
 

Китайският J-20

Китай също изтъква своя J-20, като твърди, че Су-57 е доста по-маневрен, включително от F-35, но е със значително по-ниска степен на "невидимост", най-вече заради двигателя си. F-35 не е толкова добър в близък бой, а ние имаме по-добри ракети от руснаците и американците, твърди Пекин, който вече тества своя J-20 при патрулни полети в Южнокитайско море.
 

Американският F-35

Всъщност, може би трите самолета са с толкова различно предназначение, че не подлежат на сравнение. F-35, например, е част от много сложна система за операции с наземно, въздушно (включително дронове) и космическо базиране. Появата му в бойни действия би трябвало да е предшествано от удари с ракети и безпилотни средства при координация в реално време с всички компоненти.