Федералната космическа агенция на Русия планира да построи компактен хотел с около 50 легла на повърхността на Луната. Ръководството на "Роскосмос" смята, че наемът на "стаите" ще позволи бързо изплащане на амбициозния проект.

Проектирането и строежът на лунния хотел ще бъдат възложени на държавната корпорация "Стратегические пункты управления", която влиза в състава на космическата агенция.

Структурата, която за момента носи работно название Patron Moon, ще бъде съставена от модули, "закотвени" за лунната повърхност с помощта на огромни бормашини.

За захранването на хотела ще бъде изградена компактна атомна електроцентрала. Общото тегло на Patron Moon ще бъде 70 тона, а използваемият обем ще бъде 624 кубически метра.

Стойността на проекта е $462 млн. (€415 млн.). Цената на пътешествие до Луната с престой в стая в хотела с площ 10 квадратни метра ще варира от $10 до $30 млн. (€8.98 млн. - €26.93 млн.), а първите туристи трябва да бъдат заминат на почивка на земния спътник през 2028 г. с ракета "Енисей".