Обхватът на действие на руските ракети X-101 е недостижим за нито един от конкурентите. Това обяви генералният директор на корпорацията "Тактическо ракетно въоръжение" Борис Обносов, цитиран от осведомителните агенции. 

Така той отговори на въпроса на журналиста за това какво ще бъде в състояние, че Русия може да се противопостави на неотдавнашното изпитание в САЩ на ракети с обсег до 1000 км, след като Вашингтон напусна Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег.
 

По думите Обносов ако вече X-101 може да лети на свойствени за нея разстояние, то руските разработчици имат възможности да подобрят тактическите и техническите характеристики на ракетите, но съществуват определени ограничения.

Ракетите вече бяха изпитани в бойни условия при удари срещу терористите в Сирия.
 


"Основното е нашата технологична база, с която можем да се гордеем. Но ние сме страна, която стриктно спазва закона. Нашата система от ограничения е свързана с международни задължения и строго се контролира. Успях да участвам пряко в преговорите за конвенционални оръжия и забраната на ядрените опити. Мога да потвърдя колко сме пунктуални в изпълнението на всички задължения", добави той.

Обносов припомнил и думите на руския президент Владимир Путин, че не трябва да се допуска следваща надпревара във въоръжаването, но той подчертал, че сигурността на страната при всички случаи щяла да бъде осигурена.
 

"Ако ни бъде поставена задача, ще я решим, при това с най-малко скъпите способи. Има постижения, знания, компетенции. Така сигурността на страната ще бъде осигурена", заключи ръководителят на корпорацията.

На 2 август Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие беше прекратен. По-рано тази година Вашингтон обяви едностранно оттегляне от това споразумение, обвинявайки Русия в дългосрочното му нарушение.

Москва отхвърля всички обвинения. В началото на юли Путин подписа закон за прекратяване на договора. Русия многократно е заявявала, че напълно спазва Договора за INF.