След това той е живял почти месец - изглежда, че не е много, но за лекарите, които се занимават, с трансплантиране на органи това е огромен пробив: към момента органите от донори могат да бъдат поддържани живи само няколко дни. 

Японски изследователи съживиха мъртъв мозък на мишка и успяха да го държат жив в течение на 25 дни, пише Analytical Sciences.

Съобщава се, че експериментът е успял благодарение на нова технология.

Мъртвият орган е бил сложен в контейнер, снабден със специално устройство с изкуствена мембрана. То е овлажнявало тъканите и им е осигурявало хранителни вещества. 

При това не се е налагало мозъкът да бъде потапян в някаква течност, както се прави обикновено. 

Работата е там, че постоянното съхраняване на органи в течност нарушава газовия обмен в тях и именно затова до момента никой не успяваше да ги съхрани повече от няколко дни. 

Както се отбелязва, учените точно са знаели, че тези три и половина седмици мозъкът може да остане жив, защото за експерименти са били използвани органи на генномодифицирани мишки. 

В техния мозък се изработва флуорисцентен, тоест, светещ белтък. 

Учените възнамеряват да проведат по-дългосрочни изследвания на работата на устройството. 

Според тях, изследванията ще са полезни не само за трансплантациите, но и за органогенезата - наука за развитието на органите в ембриона. 

Превод и редакция: БЛИЦ