Специалисти от Новосибирския държавен университет и Института по неорганична химия на Сибирското отделение на Руската академия на науките (РАН) създадоха съединение на кобалта и иридия, което може да се използва като катализатор в горивни елементи, заменяйки скъпоструващата платина, предаде ТАСС. Това бе оповестено от пресслужбата на Новосибирския държавен университет.
Иридият е средно 2 пъти по-евтин от платината. Чрез добавяне на разтвор на неблагородния метал кобалт цената на катализатора поевтинява още повече. Освен това е налице синергичен ефект - ефикасността на катализатора се увеличава в резултат на сливането на отделни части в единна система.

"Кобалтово-иридиевата смес функционира като платината - получихме същата ефикасност, но на по-ниска цена и за по-продължителен срок", поясни сътрудникът на Института по неорганична химия на Сибирското отделение на РАН Евгений Филатов.

Понастоящем платината е широко използвана като катализатор в различни акумулаторни батерии. На съдържащите я електроди се дължат над 70 процента от цената на горивните елементи. Освен това при употребата на батериите платината се разтваря и губи свойствата си.