Докато НАСА празнува 50-ата годишнина от първото си кацане на Луната, фотографът Маркъс Алън, на 77 години, разкри как легендарните снимки, показващи как Бъз Олдрин ходи по спътника на земята, са фалшиви. На снимките Олдрин слиза по стълби от лунния модул  The Eagle, за да се присъедини към Нийл Армстронг на лунната повърхност. 


 

 

На една от снимките се вижда, че той е в горната част на стълбата, а десния му крак виси във въздуха, докато левия му крак сочи назад. Алън, който е издател на списанието "Нексус", специализиращо в конспиративни теории, твърди, че поведението на астронавта би било чисто самоубийство на Луната. 
 

 

"Основно правило при катеренето на планини е винаги да имаш три точки на упора преди да започнеш каквото и да е движение. Олдрин има само две. Това се определя като доста опасно на всяка планина, камо ли на Луната, където падането от 3 метра височина би могло да бъде смъртоносно, при това без никакъв шанс за спасяване. Би било много безотговорно човек да слиза така. Олдрин е могъл да си скъса скафандъра и да умре", обяснява Алън.  

 

"Би трябвало поне да е стъпил с двата си крака на стълбата. Той не би трябвало да знае как тялото му ще реагира на по-слабата гравитация", добавя той. 


По думите му, маневреността би била "доста трудна" за Олдрин, защото има препятствие на най-горното стъпало на стълбата, като Олдрин е имал доста ограничена зона за виждане заради шлема на своя скафандър. 

Алън, който е от Западен Съсеск, твърди още, че фотоапаратът Hasselblad, използван по време на мисията "Аполо 11", е използвал фотолента Kodak Ektachrome transparency, която би се разпаднала на луната. "Космосът е вакум, там няма налягане. Фотолентите просто ще се унищожат във вакум. За да може лентата да изпълни целта си, тя трябва да е под налягане поне 1.5 бара", обяснява той. 

Алън добавя, че "има много доказателства", които доказват, че кацанията на Луната са фалшифицирани. "Това бе пиар акция, за да се покаже американския технологичен напредък по време на Студената война. Никога не съм виждал каквито и да е доказателства за това, че човек е кацал на лунната повърхност", казва той. 

Снимките, направени на Луната, са с доста добро качество, като показват детайли от скафандрите на астронавтите и лунния модул. Алън твърди, че това доказва, че снимките са фалшиви. "Лентата Kodak Ektachrome има много малка толерантност спрямо експозицията (количеството светлина)  - ако експозицията не се настрои много точно, кадърът въобще няма да се получи", обяснява конспирологът.  

"Фотоапаратът Hasselblad няма и прозорче за гледане. А брояча за снимките, който е отстрани, и копчето за снимки, което е отпред, въобще не могат да бъдат видени през визьора на шлема на скафандъра. Самият фотоапарат е трябвало да бъде изцяло ръчно настройван, а скафандрите са оборудвани с много твърди ръкавици. Също така на мисията не са били взети допълнителни източници на светлина, въпреки това Олдрин е осветен като коледна елха", обяснява още Алън.  

Други конспиролози твърдят, че пейзажът на снимки от различни лунни мисии е еднакъв. 

 


Превод и редакция: БЛИЦ