Те искат достъп до твърде много неща, но за какво - никой не знае. 

Потребителите трябва да са много внимателни и да не разрешават с лекота достъпа до данните и функциите на устройството си. 

Създателят на софтуера за цифрова сигурност Avast е изследвал приложения за фенерчета за Android и е установил, че въпросните твърде често искат достъп до функции и данни на смартфоните. 

В хода на изследването са били разгледани 937 приложения за фенерчетата в Google Play Store: както достъпните, така и вече премахнатите от магазина за приложения. 

Според получените данни те са искали средно по 25 разрешения за достъп до файловете и данните на смартфоните. 

408 приложения са искали до 10 разрешения, 267 - между 11 и 49 разрешения, а 262 приложения искат между 50 и 77 разрешения.  

Анализаторите са достигнали до извода, че приложенията злоупотребяват с правата за достъп. 

Някои от тях действително са необходими. Например за достъп до светкавицата. 

Но експертите не са успели да установят защо на приложенията им е необходим достъпът до контактите или до микрофона. 

"Приложенията за фенерче, които ние разгледахме, са само пример за това как дори и най-простите приложения могат да получат достъп до личната ви информация.

Често до личните данни достъп получават не само разработчиците на приложението, но и рекламодателите, с които те работят, за да монетизират тези данни", казва ИТ евангелистът в Avast Луис Коронс.

По думите на анализаторите правата за достъп са сива зона както за потребителите, така и за магазините за приложения. 

Възниква проблемът как да се отбелязват приложенията, които искат твърде много разрешения - като вредни или само като потенциално опасни. 

Превод и редакция: БЛИЦ