Учени разкриха каква е била последната храна на ловеца, замръзнал в Алпите преди 5300 години, предадоха световните информационни агенции. Тя се е състояла предимно от мазнини - 50 процента, месо от дива коза, сърна и цели зърна лимец. В стомаха на Йоци има също следи от папрат и спори. Възможно е той да е ял папрат по грешка или като лекарство за паразитите, открити преди в червата му.

Мумията на Йоци е изследвана много детайлно, но не и стомахът, защото той сякаш липсваше. Оказа се, че при мумифицирането се е изместил много нагоре, обясниха учените от института в Болцано. Той беше открит при сканиране през 2009 г.

Мазната храна е съвсем логичен избор на голямата височина, на която Йоци е живял и е открито тялото му, каза ръководителят на изследването микробиологът Франк Майкснер. Височината и студът изтощават и затова е необходима високоенергийна храна. Йоци изглежда е осъзнавал, че мазнините са отличен източник на енергия.

Мумията на Йоци беше намерена през 1991 г. в алпийски ледник. Тя дава много информация, защото е забележително запазена. Специалистите мислят, че той е бил ловец или воин, защото е носел лък, стрели и брадва. Убит е около 3250 г. пр. н. е.