Винаги сме си мислели, че трябва да зареждаме телефоните си често, за да опазим живота на батерията за по-дълго. Когато си вземем нов телефон, препоръките са първо да изтощим батерията докрай и чак след това да я заредим догоре.Не всичко от това обаче е правилно, особено вечно заредената догоре батерия, пише actualno.com. Сега ще ви обясним защо. Повечето от нас не изключват зарядното от контакта, дори когато телефонът е зареден на 100%, защото си мислим, че така печелим няколко процента от батерията, когато го ползваме на зарядно.

Специалистите съветват веднъж щом телефонът ви е зареден догоре, да го изключите от контакта, защото иначе вредите на батерията. Проучване доказва, че хората, които са стриктни в зареждането на телефона си, се оказват два пъти по-често в сервизите, за да сменят батерии.

Така че запомнете и никога не прекалявайте със зареждането на телефона си.

 

И още: 

Според проучването на Дейвид Маккейн, учен от Кеймбридж, не би трябвало да държите телефона свързан към зарядно през цялата нощ.

Първата причина е, че по този начин устройството консумира много повече ток.Според данните от експеримента, зарядното без телефон включен в ток харчи 0.26 вата. Когато към зарядното устройство е свързан телефон или таблет, консумацията достига около 3.7 вата, а консумацията на електроенергия, когато телефонът е пълен, а все още свързан към зарядното устройство, се движи около 2.3 вата, допълва "За жената".

 Това е доста излишно разхищаване на енергия. Предишните анализи сочат, че когато всеки изключи телефона си след зареждане, би спестил ток за 100 000 жители. Ако не сте много заинтересовани за енергийна ефективност,

вероятно се интересувате за издръжливоста на батерията на вашия телефон.

Според Маккейн, еднократното зареждане на батерията "до дупка" е вредно също. Той препоръчва телефонът да се зарежда по-често, по няколко пъти на ден, и не на 100%. Подобно и при преносимите компютри, батерията би трябвало да се зареди до около 80%, а да я презаредите, когато ще достигне до 30%. По този начин батерията ще издържа по-дълго и ще работи по-добре.

А ето и още няколко съвета:

Как да удължим интервала между две зареждания?

В днешно време смарт телефоните придобиват все по-голяма популярност. Несъмнено е факт това, че техните батерии държат много по-малко време, отколкото на обикновените GSM устройства. Това е така, защото първите използват много повече енергия, за да работят в пълна изправност. Те поддържат постоянна връзка с интернет, както и имат възможност да отварят няколко приложения едновременно. Колкото повече екстри има един телефон, толкова по-бързо му пада батерията. Поради този факт трябва да внимаваме как зареждаме устройството си.

Тук излагаме няколко правила, които биха удължили интервала между две зареждания:

1. Изключвайте интернет връзката, когато не ви трябва. Когато сте постоянно свързани с интернет, телефона се ъпдейтва автоматично на няколко минути и така батерията свършва много по-бързо.
2. Затваряйте приложенията, които не ви трябват, а стоят включени в таск менюто ви.


3. Изключвайте bluetooth-а си, когато не ви е нужен.
4. Вече дори може да си изтеглите специална програма на телефона си, която да ви помага с правилното използване на батерията. Тя ви информира за това колко енергия използва всяко едно приложение във вашия телефон и ви напомня да зареждате правилно батерията.

Такава програма може да намерите в специалния електронен магазин за приложения, инсталиран в смарт устройството ви.  Примерна такава програма е BatteryDoctor.

Как да удължим цялостния живот на батерията?

1. Ако се наложи да сменяте батерията си с нова, не си купувайте евтини китайски варианти. Първо, че бързо ще се развали и ще трябва да си купите нова, второ, че може да повреди и самият ви телефон.
2. Не си купувайте и евтини китайски зарядни устройства. Те също биха повредили батерията, защото не подават правилно необходимото количество ток.
3. Новите батерии трябва да бъдат напълно заредени преди експоатация, за да достигнат пълния си капацитет. Необходимото време за първо зареждане често пъти е написано в упътването, но в повечето случай това е в интервала 6-16 часа, като този цикъл се прави на няколко пъти, т.е. батерията трябва да се изхаби напълно и след това отново да се зареди.
4. Когато зареждате телефона си, оставете го да се зареди изцяло. Също така не оставяйте устройството включено към зарядното, след като на екрана е изписано, че зареждането е приключило.
5. Дръжте батерията студена. Ако я държите на стайна температура, батерията ще издържи повече. Избягвайте да оставяте телефона си в колата, когато е горещо, или пък на пряка слънчева светлина.
6. Ако забележите, че при зареждане батерията се загрява, сменете зарядното устройство.

Спазвайки тези правила, ще удължите живота на батерията си, следователно ще може да използвате смарт телефона си в пълна изправност по-дълго време. italinea.net