Конгресът на Световната GSM асоциация (GSMA) и 17 водещи мобилни оператора обявиха, че са взели решение да приложат единен стандарт при производството на зарядни устройства за всички нови видове мобилни телефони. Това стана по време на световния конгрес на асоциацията, който се провежда от 16 до 19 февруари в Барселона.
Идеята за единно зарядно устройство идва от средите на НДСВ – от председателя на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, съобщиха от жълтата партия.  
Още в началото на септември миналата година Европейската комисия прие тяхното предложение за започване на процедура, в резултат на която производителите на мобилни телефони да предлагат еднакви зарядни устройства за телефоните. Тогава не беше определен срок за въвеждането на единни зарядни, но очакванията бяха това да стане след около година.
На форума в Барселона производителите и мобилните оператори са си поставили амбициозната цел през 2012 година универсалното зарядно устройство да бъде широкодостъпно на световния пазар, като то ще използва микро USB интерфейс.
Според предложението на Паси и Грънчарова уеднаквяването на зарядните – например със стандартизиран вход към телефона, би премахнало нуждата от производството на толкова периферни устройства, колкото сега.
По този начин би намаляло замърсяването на околната среда, би се повишила енергийната ефективност, а потребителите ще бъдат освободени от нуждата да носят задължително при пътуване собственото си зарядно за телефон. Освен това единното зарядно по всяка вероятност ще е с по-ниска цена и по-високо качество, смятат вносителите на предложението. /БЛИЦ