Американски учени под ръководството на професора от Калифорнийския университет в Сан Диего Трей Айдекър създадоха формула за пресмятането на възрастта на кучето в човешка. 

До сега се смяташе, че кучешката възраст трябва да бъде умножена по седем. Това бе свързано с факта, че средната продължителност на живота на човека е 70 години, а на кучето 10. 

Сега изследователите са се базирали върху разбирането на епигенетическите процеси, които се развиват в ДНК-то с напредването на възрастта: ДНК-то постоянно натрупва химически модификации. 

Присъединените към определени нейни участъци метилови групи помагат за настройването и контролирането на работата на генома в зависимост от конкретните условия. Те също позволяват да се оцени биологичната възраст. 

Е експеримента на Айдекър са участвали 104 лабрадора на възраст от четири седмици до 16 години. Било установено, че при животните, както и при хората, в ДНК се натрупват метилови групи. 

Целта на изследването бе търсенето на общи закономерности на "възрастното" "метилиране" при бозайниците. 

След анализ на характерните изменения, учените са извели формулата за пресмятане на едните години в другите: човешката възраст - 16*ln (възрастта на кучето) +31. 

Получава се, че възрастта на едногодишен лабрадор възлиза на 31 човешки години. Пет годишен е на 57 години.  

Превод и редакция: БЛИЦ