Цяла редица градове по целия свят може да се озоват под водата. Това ще се случи заради глобалното затопляне и редица други фактори. До този извод са стигнали експертите на организацията "Християнска помощ".

Сред застрашените градове са Лондон, Хюстън, Банкок, Шанхай, Джакарта, както и много други. 

Причината е банална, ръста на нивото на Световния океан заради повишаването на температурата на околната среда. В доклада се казва, че в случай, че температурата се повиши с 1.5 градуса над нивото преди индустриализацията, нивото на водата в Световния океан ще се покачи с 40 и повече сантиметра. Също така ръстът на температурата ще доведе до замърсяване на почвата и активирането на свлачища.

Лондон отдавна се намира под ударите на стихията. Очевидно свидетелство за уязвимостта на британската столица заради повишаването нивото на морето е фактът, че градските власти все по-често прибягват до използването на Бариерата на Темза. Бентът е построен през 1984 година, като се предполагаше, че ще бъде използван най-много един път на 3 години, но към момента въпросната Бариера се използва по седем пъти в годината. 

Превод и редакция: БЛИЦ