Причините за безпрецедентното прекъсване на Фейсбук и Инстагра, все още не са публично известни, съобщава БНТ. Вчера, за няколко часа, социалната мрежа Фейсбук беше на практика неизползваема, не работеха няколко от основните ѝ приложения. Това е най-сериозният проблем в работата на социалната мрежа от 2008 г. Тогава потребителите ѝ са около 150 милиона. Днес те са близо два милиарда и 300 милиона.

Не работеха няколко от основните ѝ приложения, сред които и платформата за споделяне на снимки Инстаграм. Там пък можеха да се качват снимки и сторита, но бяха невидими до "ремонтирането" на бъговете в системата. 

Запознати сме с проблема, правим всичко възможно в най-кратко време той да бъде отстранен, се казва в съобщение на компанията.

По непотвърдена информация причина за прекъсването е вид кибератака, известна като "отказ от услуга". Целта е да се спре достъпа на потребителите до важна информация или до определен сайт. Мишената се атакува с огромен обем заявки, което забавя и дори спира работата на сървърите ѝ.