Не е тайна, че животът може да бъде доста по-лесен за красивите хора. Природата ни е научила, че красивата външност подсъзнателно се асоциира със здраве и интелект. Според много хора, ако сте красиви, това може дори директно да ви донесе и много пари.

Красивите хора са по-уверени, имат по-добри социални умения. Те често са предпочитани при интервюта за работа.

В повечето случаи е полезно да си красив. Но има и изключения. Привлекателните мъже например се смятат за добри лидери, но по отношение на красивите жени може да работят сексистки предразсъдъци.

Учените д-р Каназава и д-р Стил са анализирали данните за 20 000 млади американци.

Те са били оценени по редица параметри за физическа красота, когато са били на 16 години, и след това още три пъти, докато са навършили 29 години. Заключението е било, че теорията за “наказанието, че си грозен”, никак не е толкова просто.

Резултатите показали, че хора, които са били съзнателни, екстравертни и по-спокойни, са спечелили значително повече от останалите участници в изследването. 

Парадоксът бил, че участници, които са били оценени като изключително непривлекателни или много грозни, винаги получавали по-висока оценка от онези, които просто са били оценявани като непривлекателни.