Учени настояват за спешни промени във всички области на човешкия живот. Целта е покачването на температурата на Земята да се ограничи до градус и половина. Това е последният призив, казват учените, цитирани от БиБиСи. Ако ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса, в сравнение с 2 градуса, загубите от царевица, ориз и пшеница ще са по-малко, а населението на света, изложено на недостиг на вода, ще е с до 50% по-малко.

Три от стъпките, които трябва да станат факт, според учените са: емисиите от въглероден диоксид в световен мащаб да намалеят с 45% до 2030 година. 85% от електричеството на света да се доставя от възобновяеми източници до 2050 година. Употребата на въглища да се сведе до нула.

Но всичко това няма да е евтино.

„Ние вече виждаме последствията от глобалното затопляне с един градус: все по-често екстремно време, покачване на морското равнище, намаляващите арктически ледове", обяснява Панмао Жаи, Междуправителствен панел по климата.

„Обещанията, които правителствата направиха през последните три години, не са достатъчни, за да ограничим глобалното затопляне под градус и половина след 2030 година”, обясни Джим Ский.

Бездействието би било фатално не само за икономиката на човечеството, но и за природата. Най-голямата в света система от коралови рифове може напълно да изчезне, ако глобалната температура се повиши с 2 градуса.