Група американски изследователи от Харвардския университет са достигнали до извода, че през идните сто години може да има изключително мощно изригване на Слънцето, което ще спре работата на цялата електроника на Земята, а също и спътниковите връзки и интернета.
Анализирайки активността на другите звезди, подобни на нашето Слънце, учените са разбрали, че на всеки 20 милиона години на повърхността на светилата се случват „супер изригвания“, при което нивото на ултравиолетовите излъчвания и заредени частици с висока енергия, отделяни от тях, е толкова голямо, че изригванията са способни да унищожат озоновия слой на Земята, да предизвикат мутации на ДНК и да разрушат цялата екосистема на планетата.  

Междувременно, според сметките на учените, малко по-слаби „супер изригвания“ се случват доста по-често. Последното такова е било наблюдавано през 1859 година.

„Тогава не е имало толкова много техника, затова щетите не са били големи, но ако това се случи в съвременния свят, то щетите може да са за трилиони долари. Подобно изригване днес може да изключи всичките електрически мрежи, всичките компютри, всичките системи за охлаждане на ядрените реактори. Много лоши неща може да се случат“, казва участникът в изследването Ави Леба, цитиран от New Scientist.

Заедно с това, учените подчертават, че възникналите в резултат на изригването техногенни аварии могат да доведат и до човешки жертви.
През септември тази година имаше цяла серия слънчеви изригвания. На 4 септември  имаше едновременно пет малки взрива, но на 6 и 7 септември последваха още две изригвания с максимален клас Х, които се оказаха най-мощните за последните 12 години.

Друго мощно изригван на Слънцето имаше на 10 септември.  

Превод и редакция: БЛИЦ