Ново изследване от израелски учени показва, че хипербарната кислородна терапия може да спре и обърне стареенето на кръвните клетки при здрави възрастни хора. Резултатите са публикувани в списание Aging.

Изследователи от университета в Тел Авив и медицинския център "Шамир" са установили, че известното лечение с кислород при високо налягане в барокамера може да обърне назад два основни процеса, свързани със стареенето: скъсяване на теломерите и натрупване на стари и неправилно функциониращи клетки в тялото.

Методът на хипербарната кислородна терапия се използва повече от сто години за лечение на декомпресивна болест при водолази и за спасяване на хората при отравяне с въглероден окис. Терапията включва вдишване на чист кислород в херметична камера, при което кръвта и тъканите се насищат с кислород.

Предишни изследвания показват, че това стимулира мозъка и подобрява когнитивните способности. Сега учените са решили да проверят как това влияе на процеса на стареене.

В клиничното проучване са участвали 35 здрави възрастни на възраст над 64 години. В рамките на три месеца всеки от тях е получил 60 сеанса кислородна терапия.

След анализ на кръвните тестове на участниците, взети преди началото, след първия и втория месец от изпитанията и две седмици след приключването им, учените са открили в имунните клетки увеличение на теломерите с 38% и намаляване на броя на умиращите клетки с 37%. Също така, през това време пациентите не са променяли начина си на живот или храненето и не са приемали никакви допълнителни лекарства.

За първи път учените успели не само да спрат, но и да обърнат процеса на стареене без използването на скъпи лекарства, използвайки относително прост и добре познат метод, единственият недостатък на който е необходимостта да прекарват няколко часа дневно в барокамера.

Теломерите са окончанията на хромозомите. Тъй като клетките се делят през целия живот, теломерите постепенно стават по-малки. Когато станат твърде къси, клетката вече не може да се възпроизвежда и в крайна сметка умира.

Натрупването на такива клетки, неспособни за по-нататъшно делене в тялото, се счита за една от основните причини за стареенето. Ето защо учените, занимаващи се с въпроса за обратимото стареене, непрекъснато търсят начини за възможно удължаване на теломерите.

Досега това беше възможно само с помощта на фармакологични лекарства, тъй като промените в начина на живот, упражненията и здравословното хранене имат малък ефект върху растежа на теломерите.

"Значителното увеличаване на дължината на теломерите, показано по време и след нашите тестове, дава на научната общност разбирането, че стареенето наистина може да бъде обърнато назад на основно клетъчно биологично ниво," заявява Шай Ефрати, професор в Медицинското училище "Саклер". и ръководител на изследването

„Само за три месеца успяхме да постигнем значително удължаване на теломерите със скорост, далеч надхвърляща всички налични в момента лекарства или промени в начина на живот“, отбелязва още съавторът на статията д-р Амир Хадани, неврохирург в Центъра за хипербарна медицина "Сагол".

В продължение на много години Центърът за хипербарна медицина изследва методи, основани на въздействието на кислород с различни концентрации под високо налягане в барокамера върху тялото. Тези методи вече са добре известни при лечението на инсулти и мозъчни травми, а сега и при лечението на стареенето.

Превод и редакция: БЛИЦ