Учени от САЩ и Великобритания заключиха, че след 5-6 млрд. години Слънцето ще стане чудовищно ярко - излъчването му почти напълно ще унищожи астероидния пояс между Марс и Юпитер, съобщи Сайънс алърт.

Въздействието върху астероиди е обусловено от т.нар. ефект на Ярковски, О‘Кийф, Радзиевски и Падак. Въпросният ефект се състои в това, че при висока температура на звезда излъчването ѝ променя завъртането на малко небесно тяло. Светлинната енергия се поглъща от астероида, който се загрява.

Топлината се разпространява в целия обект и се препредава под формата на инфрачервена термична радиация във всички посоки. Тази емисия създава малък тласък, който може след дълъг период от време да отклони оста на въртене.

След 5-6 милиарда години Слънцето ще стане между 1000 и 10 000 пъти по-ярко. Резултатите от компютърно моделиране разкриват, че т.нар. ефект на Ярковски, О‘Кийф, Радзиевски и Падак ще ускори астероиди с диаметър над 200 м до скорост, която е достатъчна за дезинтегрирането им.

Този процес няма да засегне отличаващите се със структурна цялост обекти, например планети или планети джуджета като Плутон.