Учени разработиха нов математически алгоритъм, който предсказва кога ще избухне следващата вълна на коронавируса. Идеята е да се избегнат критичните 70% запълване на клиниките, които лекуват инфекцията.


Притеснени от нови вълни на епидемията, докато САЩ отхлабват мерките срещу вируса, екип от учени от Университета в Харвард са се опитали да разработят ранна система за предупреждение за COVID-19. 

Водени от експертите по изкуствен интелект Маурисио Сантиляна и Никол Коган, учените са разработили алгоритъм, който да предупреждава за настъпването на вируса две-три седмици преди новата вълна да се случи. Сантиляна и Коган от Харвардския университет са публикували алгоритъма в arXiv.org. 

Способността да следят данните от смартфоните в реално време, както и заявките за търсене в Туитър и Гугъл, например, е дала на учените възможността да правят въпросните прогнози. 

Алгоритъмът следи в реално време в интернет търсенето на думи, описващи симптомите на коронавируса и имената на лекарствата, използвани за лечение на инфекцията. На практика се използват селектирани големи масиви от данни.

"Ние гледаме онова, което може да се определи като най-добрите потоци от данни", обяснява д-р Сантиляна. 

Алгоритъмът на учените също може да се използва за прогнозирането на нова вълна от смъртни случаи, причинени от COVID-19. 

Екипът засича достоверността на прогнозата, като сравнява как корелира моделът с броя на случаите и смъртността през март и април.

Например в Ню Йорк рязкото увеличаване на свързаните с COVID публикации в туитър - най-масовата социална мрежа, започна повече от седмица, преди взривът от болни в средата на март.

Екипът комбинира всички източници на данни от интернет и получава хармонизиран алгоритъм, който предвижда следващите огнища до 21 дни, преди да лумнат.

Според модела в Небраска и Ню Хемпшир вероятно ще се наблюдава увеличаване на случаите през следващите седмици. Но ако се предприемат допълнителни мерки, ситуацията може да остане под контрол. Преди болниците да вдигнат бял флаг пред потока от пациенти.

Изследването, което е публикувано в петък в Australian time, оприличава новия алгоритъм на термостат, който може да дава насоки на здравните власти кога да затягат или разхлабват мерките. 

"Това, което ние правим, е да наблюдаваме без да правим заключения. Разликата е, че нашите методи реагират много бързо на промените в поведението и ние може да използваме това", обяснява д-р Сантиляна, директор на Лабораторията за машинни изследвани към Детската болница в Бостън, пише "Ню Йорк таймс".

Вместо да разчитат на фармацевтичните средства, изследователите също са показали, че обикновените "източници на информация от следващо поколение" могат да бъдат използвани за "осигуряването на прости сигнали за покачването на темповете на разпространението на Covid-19", за да може вирусът да бъде овладяван навреме, обяснява Лорън Майърс от Университета в Тексас.  

"По-специално, когато потвърдените случаи са забавени от лечението и получаването на резултатите от тестовете", добавя тя. 

Превод и редакция: БЛИЦ