За учените стана неочаквано откритие мястото и времето на появата на свръхмощни мълнии, които, както се смята, възникват само през топлото време на годината. 


Този вид мълнии обаче, наричани от учените супер мълнии, са изключение. 

В момента на удара на супер мълниите се освобождават над 1000 пъти повече енергия, отколкото при обикновена мълния. 

Техните ярки светкавици очевидци сравняват с някакво зрелищно представление на бенгалски огньове. 

Малцина обаче са късметлиите, които са станали свидетели на явлението, а още по-малко са онези, които са могли да го изследват.

Например, през периода 2010-2018 г. учените са успели да анализират приблизително 2 милиарда удари на мълнии, от които само 8 000 са се оказали супер мълнии, освобождаващи над 1 милион джаула. 

Забележителен е фактът, че в основната си част ударите на обикновените мълнии се наблюдават през летния период, а супер мълниите се наблюдават в открития океан през зимния период. 

Даденото откритие има особено значение, защото то е позволило да се коригира придвижването на въздушните и морските съдове. 

Супер мълниите са регистрирани над северната и източната част на Атлантическия океан, Андите и Средиземноморието, в Япония и покрай екватора в Индийския и Атлантическия океан. 

По-рано се смяташе, че тези свръх мощни мълнии се образуват на места, където се наблюдава висока конвективна нестабилност - в субтропическа и тропическа Африка и Америка, както и в Югоизточна Азия. 

Учените и в  момента не знаят причината за възникването на тези опасни явления. Налице е хипотеза, че свръх мощните мълнии възникват над океаните по време на сезонните колебания на температурата. 

При това учените не изключват, че тези колебания са следствие от глобалните климатични промени. 

Превод и редакция: БЛИЦ