Откриха нов вид черен трюфел у нас и в Гърция. Откритието на ценната подземна гъба е от изключително значение за биологичното разнообразие на Балканския полуостров, смятат експерти, предава Нова Телевизия.

Откритието правят любителят-миколог Моника Славова и колегата ѝ от БАН - Борис Асьов. Подземната гъба им е изпратена за изследване от събирачи на трюфели. Три години отнемат на учените, докато са сигурни, че всички морфологични анализи и молекукярни изследвания докажат, че трюфелът е от нов и непознат до този момент на света вид. Специално обучените кучета са незаменим помощник в търсенето на подземните гъби.

„Новият трюфел буквално от латински означава „красивоспоров трюфел”. Има уникална орнаментация! По принцип спорите на трюфелите са или с бодли или с мрежа. Този има гребени, което го прави уникален!" споделя Моника Славова.

В Европа подземните гъби се изучават от над 300 години. „В България се събират трюфели едва от 10-15 години. Това е причината да има малко познания за видовото разбообразие. До 2008 г. бяха съобщени само 4 вида трюфели. Последните няколко години екип от миколози от БАН съобщиха още 7 вида трюфели и 32 вида подземни гъби”, добави Славова.

У нас най-често срещани са черният летен и белият трюфел, които стават за консумация. Заради високата им цена цели бригади нападат природата. От безотговорното събиране на трюфелите страдат българските гори. "Въоръжени с мотики и с други инструменти разкопават цялата гора, нарушавайки кореновата система на дърветата”, каза още микологът.

Ето защо миколозите настояват да се приеме закон, какъвто има в Италия и Франция, който да опазва природните богатства.
„Трябва да се защити българския трюфел, защото се събира извън сезона на узряване! Необходимо е да се задължават трюфаджиите да закопават дупките, след като са намерили, за да може да се възстанови мястото, за да може да плододава. Ако не се направи този закон няма да има трюфели и то в близките няколко години!”, заяви Славова.