Британският Daily Mail научи, че американските учени от Университета „Рютгерс”, от Националния център за атмосферни изследвания и Университета на Колорадо в „Боулдър” са симулирали пълномащабна ядрена война между Русия и САЩ.

Според изданието в своята научна работа изследователите са използвали нов модел, който се отличава с по-висока разделителна способност и увеличена до 140 км. граница на обхвата”.

Американски учени в резултат на изследвания достигнаха до извода, че войната между САЩ и Русия с употребата на ядрено оръжие ще доведе до 10-годишна ядрена зима. 

Употребата на ядреното оръжие ще доведе до изхвърлянето в атмосферата на около 150 тона пепел, който ще се разнесе из цялата планета благодарение на стратосферните ветрове и ще скрие слънцето.  

Ще са необходими най-малко 7 години, за да може създадената над планетата завеса поне малко да се разсее. За пълното изчистване на въздуха ще са необходими още най-малко 3 години. 

В момента, когато саждите попаднат в атмосферата, температурата на повърхността на Земята ще падне с 10 градуса по Целзий, с други думи, ще настъпи ядрена зима, която ще приключи най-рано след 10 години.  


 

В допълнение, изследването отбелязва, че атмосферните ефекти ще доведат до колапс на мусоните и значително увеличаване на променливостта на цикъла „Ел Ниньо” (колебанията в температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан, които имат забележим ефект върху климата).

Новият модел като цяло повтаря констатациите от предишни проучвания, но показва, че облакът от сажди ще изчезне по-бързо, отколкото при по-стария модел на НАСА. В този случай степента на реакцията на климата ще остане като цяло сходна.

Увеличената разделителна способност на модела дава възможност да се предскаже по-силен спад на температурата и валежите на планетата като цяло през първите няколко години след ядрените атаки.

Също така, според изследователите, през първата година след войната северният полюсен вихър ще се увеличи, което ще доведе до леко повишаване на температурата спрямо нормалните стойности както в Арктика, така и в Северна Евразия.

По принцип получените данни потвърждават прогнозите на по-малко сложни модели, които се използват през 80-те години. „Моделите показват, че мащабната ядрена война между САЩ и Русия ще бъде последвана от ядрена зима“, отбелязват изследователите.

„Пълномащабната ядрена атака би била самоубийство за страна, която реши да извърши подобно нападение“, изтъкват учените, подчертавайки, че използването на ядрено оръжие от САЩ и Русия ще има катастрофални последици за целия свят.

„В крайна сметка, необходимостта е от намаляване на ядрените арсенали и възможното разоръжаване на всички страни с ядрено оръжие“, казват учените.

По-рано руският президент Владимир Путин нарече последствията от ядрена война с Русия неблагоприятни за врагове.

Подробно са анализирани думите на президента, озвучени във филма „Световен ред 2018“ на Владимир Соловьов, когато държавният глава подчерта, че решението за използването на ядрено оръжие от Русия може да се приеме само като ответен удар. „Защо ни е нужен такъв свят, ако Русия не съществува?“, чудеше се президентът.

Доста е очевидно, че промените ще засегнат цялата планета, а човечеството ще трябва да оцелява в много тежки условия.

Независими експерти смятат, че американските учени не са отчели най-важния аспект - радиацията, която още дълго време може да се задържи на повърхността на Земята и в атмосферата ѝ, отравяйки околния свят. 

Процесите по изчистването на радиационните дъждове може да отнемат стотици години.  

Например, в Индия, според археолози, и в момента се откриват следи от древна ядрена война между неизвестни на нас цивилизации. 

Последствията от нея се изразяват и в редките мутации при новородените, затова американските учени са описали "доста оптимистичен" сценарий за развой на събитията.  

Превод и редакция: БЛИЦ