Повечето пациенти, които са били хоспитализирани с Covid-19, все още страдат от различни симптоми (вкл. умора и затруднения със съня) шест месеца след инфекцията, установи китайско проучване, цитирано от CNN.

Изследването на повече от 1700 пациенти, лекувани в китайския град Ухан, първоначален епицентър на пандемията, показва, че 76% от тях са страдали от поне един симптом месеци след изписването им от болница.

Констатирано е, че дори хората, които се възстановяват от Covid-19, могат да изпитат дълготрайно въздействие върху здравето от своя сблъсък с коронавируса.

Изследването, най-голямото по рода си досега, е публикувано в петък в медицинското списание The Lancet. Установено е, че умората и затрудненията със съня са най-честите симптоми след Covid-19, срещащи се съответно при 63% и 26% от пациентите, цели шест месеца след началото на първоначалната им диагноза.

Заболяването може да има и дълготрайни психологически усложнения, като тревожност или депресия, установени сред 23% от пациентите, установи проучването.

Рентгенови снимки на пациентите, които са били по-тежко болни, са показвали непрекъснато доказателства за увреждане на белите дробове, според изследователите.

„Тъй като Covid-19 е толкова ново заболяване, ние едва започваме да разбираме някои от неговите дългосрочни ефекти върху здравето на пациентите“, казва д-р. Бин Цао от Китайско-японската болница за приятелство и столичния медицински университет, който ръководеше изследователския екип.

"Нашият анализ показва, че повечето пациенти продължават да живеят с поне някои от ефектите на вируса, след като са напуснали болницата, и подчертава необходимостта от грижи след изписването, особено за тези, които изпитват тежки инфекции.

Нашата работа също подчертава значението на провеждането по-дълги последващи проучвания при по-големи популации, за да се разбере пълният спектър от ефекти, които Covid-19 може да има върху хората “, се казва в изявлението.

Учени от цял ​​свят изучават дълготрайните ефекти на вируса, които обикновено се наричат ​​симптоми на "дълъг Covid".

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изброяват умората, задуха, кашлицата, болките в ставите и гърдите като най-често съобщаваните дългосрочни симптоми.

Други, като затруднени мислене и концентрация - известни като „мозъчна мъгла“, депресия и главоболие, също се съобщават сред дълготрайниците на коронавирус.

"Докато повечето хора с Covid-19 се възстановяват и се връщат към нормалното си здраве, някои пациенти могат да имат симптоми, които могат да продължат седмици или дори месеци след възстановяване от остро заболяване.

Дори хора, които не са хоспитализирани и имат леко заболяване, могат да получат упорити или късни симптоми ", се казва в CDC на САЩ.

Изследване, публикувано в British Medical Journal през август, установи, че около 10% от пациентите са имали продължително заболяване от Covid-19 с продължителност повече от 12 седмици.

Но китайското проучване е най-голямото, с най-дълга продължителност на проследяване, за да се изследва дългосрочното въздействие върху изписаните пациенти, твърдят авторите му.