Учени от Чикагския университет са забелязали нощни "ледотресения" - сеизмични явления, чийто точен произход остава неизвестен, съобщава Science Alert.

По време на австралийския летен сезон (от ноември 2016 г. до януари 2017 г.) изследователите са инсталирали сеизмометри на две различни места на ледения шелф Макмердо на разстояние 20 километра един от друг. Тези места са обозначени като “сухи” и “мокри” станции в зависимост от техните характерни процеси на топене. През деня, на „мократа” станция, излагането на слънчева светлина допринесло за появата на части от ронлив повърхностен лед.

Оказало се, че всяка вечер в района на "мокра" станция сеизмографите регистрират стотици и хиляди трусове с естествен произход, които траят по-малко от секунда. За първи път учените записват „ледени земетресения“, демонстриращи зависимост от времето и свързани с процесите на топене на ледения шелф.

За да обяснят явлението, учените предположиха хипотезата, според която през нощта ледът, лежащ върху стопената вода, започва да се свива поради охлаждане, а водата под нея замръзва и разширява. Това деформира горния слой, който в крайна сметка се счупва. Последващите наблюдения трябва да потвърдят или отхвърлят тази версия.


Превод и редакция: БЛИЦ