В момента изтребители шесто поколение имат намерение да произвеждат Русия, САЩ и Европейския съюз. Според National Interest, цитиран от pogled.info, Англия сега се стреми да се включи в надпреварата за оръжие на бъдещето.

Предвижда се самолетът, получил предварителното име „Буря", да влезе в експлоатация през 2030-те и да замени „Юрофайтър Тайфун“ в Кралските ВВС.

Според разработчиците, „Бурята“ ще бъде също толкова успешен самолет, колкото „Спитфайър“/на снимката/ - легендарният изтребител, използван от Великобритания по време на Втората световна война.

Станаха известни и някои подробности за новия продукт. Както в случая с руската, така и от американската разработка, в момента е известен само набор от варианти, с които специалисти ще оборудват самолета.

„Бурята“ се разглежда като пилотиран изтребител с различни варианти на въоръжение, който ще има няколко ключови технологии. Той ще се характеризира с гъвкави индикатори за полезен товар, променливи криле и дистанционно сондиране.

Предполага се, че при производството му възнамеряват да използват съвременни материали и технология за триизмерен печат.

На борда той ще носи хиперзвуково и лазерно оръжие с насочена енергия, интелигентна сервизна система, киберзащита и ще може да контролира отряд безпилотни апарати.

Предполага се, че той ще бъде оборудван с почти всички новости на технологичния прогрес.

При създаването планират да използват разработки в областта на пасивните и когнитивните сензори, високоенергийните оръжия, безпилотни и роеви технологии, квантовите изчисления, както и напредналата роботика.

Освен това самолетът е оборудван с технологии за разширена реалност и ще може да излиза в космоса.

Преди това изданието National Interest писа за подобни планове за САЩ, отбелязвайки, че Вашингтон си представят своя „изтребител на бъдещето“ много по-скромно.