Попълнете търсена ключова дума или фраза

Биолози откриха как К-19 убива ембриона в утробата на бременна жена

https://blitz.bg/lyubopitno/nauka-i-tekhnologii/biolozi-otkrikha-kak-k-19-ubiva-embriona-v-utrobata-na-bremenna-zhena_news795129.html Blitz.bg

Резултатите от техните наблюдения са публикувани в статия в електронната библиотека bioRxiv

Сан Франциско, САЩ 27 Ян. 2021, 02:20 1410 прочита 1 коментара
Американски и британски биолози откриха, че ранните ембрионални клетки са изключително уязвими на коронавирусни атаки, ако частици от вируса успеят да влязат в утробата на бременна жена.

Резултатите от техните наблюдения са публикувани в статия в електронната библиотека bioRxiv.

В края на февруари миналата година китайски биолози откриха признаци, че коронавирусът SARS-COV-2, който причини пандемията от Ковид-19, може да зарази плацентните клетки на бременни жени.

Това накара учените да подозират, че причинителят на болестта може да се разпространи вътрематочно и да проникне в развиващото се тяло на детето през плацентата.

От друга страна, последващи наблюдения показаха, че такива случаи са редки. Освен това учените все още не са успели да регистрират видимите последици от проникването на коронавирусна инфекция във феталната тъкан. Тази несигурност породи много спорове дали SARS-CoV-2 е опасен за неродените деца.

Американски и британски молекулярни биолози под ръководството на Маурисио Монтано от института "Гладстоун" в Сан Франциско (САЩ) потърси отговор на този въпрос, експериментирайки с дефектни ембриони и аналози на частици на SARS-CoV-2.

Те установиха, че на повърхността на ембрионалните клетки има рецептори ACE2 и TMPRSS, които са съществено важни за разпространението на коронавируса, както и че фрагменти от обвивката на SARS-CoV-2 могат да проникват в тях.

Частиците от коронавируса не само лесно прониквали в ембрионалните клетки, но и предизвиквали масовата им смърт, въпреки че не можели да се размножават.

Тези резултати показват, че ембрионите са особено уязвими на коронавирусна инфекция в първите си стадии на развитие, когато още нямат защитна гликопротеинова обвивка, а плацентата не се е оформила.

Затова учените предлагат да бъдат въведени допълнителни мерки за сигурност в репродуктивните клиники. 

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам