Който иска да е победителят в следващата дигитална революция, трябва да е първият разгърнал мрежите от шесто поколение. Светът започва да работи по 6G мрежата, докато 5G все още бива изграждана, заяви Димитър Ганев, съдружник в българската софтуерна компания E-CARD, която е в топ 50 на Европа.

Битката в това поле е основно между САЩ и Китай. Предстои светът да ожъне ползите от 5G, където лидерът е азиатският гигант "Хуауей". Въпреки това за следващото поколение, чието първо практическо използване ще отнеме поне десетилетие, се води жестока надпревара, обясни Димитър Ганев.

Според досега известната информация 6G е около сто пъти по-бърза от 5G - последната и без това ще ускори рязко комуникациите, тъй като ще е способна да пренася до 10 гигабайта в секунда, а латентността ще е десет пъти по-малка. Ако 5G положи основите на "интернет на нещата", впоследствие 6G ще стане гръбнакът ѝ и ще позволи различни процеси - от предаване на холограми в реално време и масови въздушни таксита до пълно включване във виртуална реалност, коментира Димитър Ганев от E-CARD.

Няма значение, че поне 15 години ще минат до масово внедряване на тази технология - на пазара има усещане, че работата трябва да започне тук и сега, пише "Блумбърг".

Азиатският гигант не изгуби лидерството в 5G технологиите въпреки сблъсъка със САЩ, довел до тежки санкции срещу компанията му. При 6G Вашингтон може да си върне изгубеното предимство; през 2019 г. предишният американски президент Доналд Тръмп написа в "Туитър", че иска 6G "възможно най-бързо".

Китай пък вече действа по въпроса - през ноември пусна специален сателит, който да изследва вълните, които потенциално може да се използват. Канадски медии пишат, че "Хуауей" има център за изследване на 6G в Канада.

В САЩ битката за стандартите започна, след като разработващото ги сдружение създаде т. нар. Next G Alliance, обединяващ технологични гиганти - от "Епъл" до "Самсунг", но не и "Хуауей". Начинът, по който е оформен алиансът, напомня, че на една страна със САЩ са Япония, Австралия, Швеция и Великобритания. С "Хуауей" обаче нямат проблем да работят Русия, Филипините, Тайланд и държави в Африка и Близкия изток. Начинът, по който се използват тези технологии в авторитарни държави, е сред тревогите за съюзниците на САЩ.

"Нокиа" вече обяви първия 6G проект в ЕС, съвместно с компании като "Ериксън" и "Телефоника", както и с някои университети.

И други държави работят по бъдещото поколение - Южна Корея планира това да стане през 2026 г. и работи за това със "Самсунг", LG и оператора SK Telecom. В Япония "Сони" и телекомът NIT заедно с "Интел" планират да има 6G малко по-късно - към 2030 г. В Русия предстои разработката, а министерството на цифровото развитие отчита, че планирането е само на концептуално ниво, но армията вече има разработки в честотния диапазон, предвиден за поколението.

Изграждането на подобна мрежа в света обаче е съпътствано от трудности за всички участници. Какъв чип например би могъл да предава толкова много информация за секунда?

Как терахерцовите вълни, които прекосяват изключително къси разстояния, ще могат да преодоляват дори препятствия като пара или лист хартия? Колко нагъсто ще трябва да се поставят базовите станции (при положение, че 5G вече се сблъсква с този проблем, а с шестото поколение ще е още по-трудно)?

Иначе спектърът съществува - между микровълновото лъчение и светлината - и дори не е зает.