Във века на високите технологии все по-често обществените места се снабдяват с камери за видеоконтрол и системи за разпознаване на лицата. Основният мотив е сигурността на хората. 

В западните страни обществото много чувствително се отнася към въпросните технологии, но властите в Китай без проблем слагат камери със системи за лицево разпознаване навсякъде. Процесът е отишъл толкова далеч, че сега дори и кошчетата за боклук са снабдявани с подобни технологии. 

Защо в Китай монтират камери за наблюдение в копчетата за боклук 

Все пак трябва да се уточни, че тази практика засегна отделни квартали на Пекин, а не целия Китай. Администрацията на града смята, че тази тестова програма е необходима за обезпечаването на сортирането на боклука. 

В Пекин с "всевиждащи" камери вече са снабдени 13 жилищни сгради, които са давани под наем на жители на града от местните власти. В бъдеще камери ще има в цели 59 района на града. 

Местните власти са били озадачени от въпроса: как ефективно да поддържаме чистотата и реда на територията на града. В последно време този въпрос стана доста актуален, а жителите на попадналите под наблюдение сгради, по думите на властите, добре са приели внедрената новост. 

Камерите, монтирани в контейнерите за боклук, са предназначени да напомнят на жителите за необходимостта правилно да сортират изхвърляния от тях боклук.

Разбираемо е, че само със сканиране на лицето няма да се размине, затова нарушителите ще бъдат идентифицирани, нарушенията регистрирани, ще се налагат глоби и определени ограничения (например, ще се намалява кредитния рейтинг).

От друга страна са предвидени и мерки за поощрение за най-прилежните граждани. На тях ще им бъдат предоставяни безплатни билети за градския транспорт или купони за намаление в магазините. 

В момента Китай разработва още една програма с името "Име и срам", която е насочена към борбата с различни нарушители на обществения ред. Системите за разпознаване активно се монтират в магазини, бизнес центрове и други обществени места. 

Властите в Китай смятат, че системата за наблюдение ще помогне да се гарантира сигурността на гражданите, но има и такива, които са на мнение, че това е груба намеса в личния живот. 

Превод и редакция: БЛИЦ