Ако трябва да се изразим на езика на химията, то миризмата на току-що окосена трева представлява летливи вещества от зелените листа, които се освобождават във въздуха, когато растението е повредено, пише изданието LiveScience.

Това е своеобразен зов за помощ на езика на растенията.

При това миризмата може да се променя в зависимост от това какво се случва с растението – например листата на тютюна миришат различно, когато са повредени от вода или насекоми.

Насекомите, казват учените, са много чувствителни към летливите вещества – за тях това е сигнал, че има храна наблизо.

Хората също често се хранят с растителна храна – поради това и за тях миризмата на окосена трева е приятна, ухае на пресни зеленчуци.

Дори самите растения могат да възприемат освобождаването на летливи вещества – например като съобщение, че съседните растения са цъфнали или е време да се насочат ресурси към корените.