Специалистите отдавна търсят потвърждение, че на Червената планета все пак има живот. Очевидно учените вече могат да предоставят съответните доказателства. Някои форми на живот са се криели в метеорит, пристигнал от Марс на Земята, съобщават световните издания.

Уникалният камък е открит от американски учени в Антарктида в средата на замръзналата пустиня. Екипът от учени е обърнал специално внимание на състава на метеорита и с основание. Експерти от ANSMET нарекоха странната зелена скала близо до Алън Хилс - ALH84001.

Важно е да се отбележи, че падането на космическия обект се е случило още през миналия век, като то е попаднало в лабораторията на NASA през 90-те години. В хода на изследването се оказало, че метеоритът е създаден от вулканична лава, която се е втвърдила преди 4 милиарда години.Неизвестен удар е дал тласък на камъка преди 16 милиона години и в продължение на 13 хиляди години той се е лутал около Слънчевата система, докато в крайна сметка е попаднал на Земята. Крис Романек и Еверет Гибсън, геохимици от NASA, са били привлечени от странните оранжеви зърна в средата на метеорита. Зърната са създадени от карбонат, който в земните условия се образува във водата.

Интересното е, че около зърната учените забелязват микроскопични форми на живот, които приличат на червеи. Засега остава загадка дали на Марс е можело да има вода в течно състояние и дали е успяла да се влее в камъка, запълвайки го с карбонати и микроорганизми.С цел да разкритикува констатациите на учените  е била поканена Кети Томас, специалист по микроскопия. Тя, обаче, била силно удивена, когато видяла магнитните кристали магнетит и пиротит, които се произвеждат на нашата планета от магнитотактични бактерии.

По този начин учените практически са доказали, че на Червената планета има живот.

Превод и редакция: БЛИЦ