„Засега съм добре и се надявам всичко да върви към добро. Прошката е рецептата за оцеляване в днешния свят, който може да бъде унищожен само от един човек”. Това каза в ефира на Нова телевизия именитият учител по физика и приложна математика Теодоси Теодосиев.
Той гостува в студиото на предаването заедно с един от своите ученици – Калоян Лозанов, който вече има докторска степен по Космология в университета в Кеймбридж.

Известният учител преподава вече от много години. „Практически безкрайност. Идва един момент, в който човек престава да бори. Направил съм си планове само за 20 години напред. Подготвям си приемници“, казва той.

Тео призна, че като малък не е искал да става преподавател. Навремето негова преподавателка му казала, че той може да стане учител и той не ѝ говорил две години. Мислел се за човек на изкуството. „Оказа се обаче, че и преподаването може да бъде изкуство”, казва учителят.
По думите на Теодосиев, живеем в шестата техническа революция. По думите му, спасението ще е в силните личности. Те ще осигурят физическото ни оцеляване, но има и нещо по-важно – духовното оцеляване. Първобитният човек може да направи злина в доста малки мащаби, но в света на технологиите има и рискове, а те стават твърде много и много големи. „Спасението е в тия морални норми, които преди 2000 години са дадени. Това Рождество, което ние днес ще празнуваме, ние празнуваме една вселенска личност, която е дала урок как да оцелеем. Ако урокът не се научи, ние ще загинем“, допълни той.

Теодосиев изброи и някои от изобретенията на негови ученици, които в момента внасят драстична промяна в хода на историята. „Има един Теньо Попминчев, който в момента е номер едно в света на рентгеновите лазери. Преди години по време на президента (САЩ) Рейгън имаше програма „Звездни войни“, по която взривяваха малка ядрена бомба, с което да получат ядрен импулс, който да унищожи балистична ракета по време на полет. Сега това се прави в пространство, колкото едно бюро и водещ в това е един наш възпитаник. Не съм чул в света да има такъв учен. Неговият успех е на предела на технологиите. Петко Динев пък прави най-съвършените телевизионни камери в света. Не като оптика, а като софтуер, които могат да заснемат много бързо движещи се обекти. Всяка космическа ракета има между 16 и 18 негови телевизионни камери. На Луната има негови камери, на всяка ядрена подводница има негови телевизионни камери. Фирмата „Сони“ купува камери за своите роботи на поточните си линии“, разкри Теодосиев.

Той споделя още, че много бързо усеща и разбира кой от учениците му е добър и ще постигне успехи. „Г-н Теодосиев учи не само на физика, но и на това как да учиш”, каза Калоян Лозанов.

Учителят обаче е категоричен, че най-добрите му възпитаници дължат успехите си не на него, а на самите себе си.