Голяма част от порнофилмите, намиращи се в Интернет сайтовете имат вградени сигнали с конкретна честота, които предизвикват пристрастяване. За този проблем алармира д-р Веселин Герев във вестник "Телеграф".
Без да знае, потребителят е подложен на лъчение, което задейства образуването на ендорфин в мозъка. Ендорфините са естествените опиати на нервната система, разяснява специалистът. Тяхното отделяне предизвиква чувство на удоволствие и спокойствие, повишава тонуса и настроението, както и сексуалното желание. Тази технология освен в порнографските филми се ползва и в игри и телевизионни реклами. Това е висококачествен продукт, тестван от военните по време на Студената война. Така човекът става зависим, без той да го желае - това е и причината интернет маниаците да не се отделят от компютрите цял ден. Постепенно обаче психиката се изчерпва и човек става нервен и раздразнителен, не може да спи добре, става непълноценен. За лечение се използват силни медикаменти и сериозни лекарства, разказва д-р Герев.
Напоследък започвали да прилагат този начин на облъчване и чрез звукови файлове, предупреждава специалистът. Изпращат ти файл с прикачен звуков файл, който оставa в главата ти. Всички тези технологии се създават със специален софтуер, който създателите на филми и реклами си купуват. Срещу него няма забрана, а контролните органи в сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП не са запознати с подобна практика. / БЛИЦ