Истината зад историята с мъжа, за който се твърдеше, че е оцелял нападение на мечка в Русия, но е бил в плен на животното около месец, стана известна днес. Това стана възможно благодарение на главен лекар. Висшестоящият медик твърди, че 41-годишният пациент никога не е бил нападан от див звяр, а вместо това страда от хроничен псориазис и други усложнения на болестта, пише в. "Дейли Мейл". Ужасяващото видео с човек, за който се твърдеше, че е бил нападнат от мечка и е оцелял един месец в леговището ѝ, защото животното решило да го остави за храна за по-късно, бе разпространено през изминалите дни. 
 

"Живата мумия" известна с името Александър е била открита в леговището на звяра в района на Тува в Русия. Лекар от Казахстан обаче твърди, че това е фалшива новина, а мъжът никога не е бил в Русия, както и не е бил нападан от диво животно. На клипа, шокирал целия свят, на заден план се чува глас да говори на казахски език, а не на очаквания говорим диалект в Тува, където се предполага, че мъжът е бил спасен от леговището на мечката, след като бил намерен от ловни кучета. 

При това, всяка една от болниците в Тува отрекла да е приемала подобен пациент.

Сега независимо разследване е достигнало до главния лекар на медицински център в град Актобе в Казахстан, д-р Рустам Исаев, който твърди, че мъжът се казва Александър П. и е негов  пациент. Мъжът е бил незаконно заснет от медици, а записът качен в мрежата, твърди още той, като обещава да "уволни" отговорните.

"Като главен лекар ви уверявам, че това е наш пациент. Той не е от Тува, нито от някъде другаде в Русия. Александър П. живее в Актоб в Казахстан. Той е лекуван в нашата болница. По-рано тази седмица бе изписан в задоволително състояние. Сега за него се грижи майка му. Той страда от псориазис. Той си лежи у дома, изпаднал е в апатия. Той не иска да живее. Той бе изпаднал в депресия", разкри лекарят.  

Беше важно да се спрат слуховете, отбелязва медикът. 

По думите му, има и друга версия на историята около клипа. В нея се твърди, че той е бил намерен в ковчег. Според Исаев, най-вероятно клипът и историите са дело на млади лекари, които са искали да си направят шега на гърба на страдалеца. 

Превод и редакция: БЛИЦ