Най-вкусните морски деликатеси

Освен с разнообразието от храна,която ни заобикаля на сушата, от както свят светува хората се наслаждават и препитават с всички дарове, които ни осигуряват водните басейни. Културата на хранене, икономиката и местните особености на различните държави, определят начина на приготвяне на храната, съобщават от foodpanda. Днес Севда Димитрова от Мастършев представя някои от най-вкусните, най-изисканите и най-високо ценени морски деликатеси.

Стриди:
Малко неща могат да се сравнят с деликатния аромат и вкус на стридите. Те са на почит от чревоугодници и романтици. Стридите са герои на масата и не трябва да се засенчват от нищо друго. Най-вкусни са сурови, поляти с лимонов сок и няколко капки табаско. Сервират се с отворени черупки, най-често с масло и хляб. Хармонират си с бяло вино и шампанско. Могат да се приготвят и запечени, пържени в тесто, да са компонент от салата или супа.

Омар (лобстер):
Омарът  е от семейството на големите морски ракообразни. Той има свой собствен, уникален вкус – лек,сладък,с текстура между скариди и раци.
Американският омар първоначално се е използвал за тор или за стръв, но в средата на 19в.са започнали да поддържат омарите живи по време на транспортиране в лодките и така набира популярност.
Колкото по-малко подправки слагаме при приготвяне на омара,толкова по-добре, за да не засенчваме вкуса му. Месото на омара често се сервира потопено в избистрено масло, но също така от него се приготвя биск, супи, руло от омар, капон марго, сандвичи, салати и паста. Вкусът му се допълва чудесно с кокосово мляко.

Scallops:
Това е общоприетото наименование на един от многобройните видове морски миди.Те са с много ценна плът,богата на желязо.Една от малкото групи миди са,които плуват на кратки разстояния.Имат добре развита нервна система и очи.По-често се намират замразени,в предвид ограничения риболовен сезон и ниската устойчивост при транспортиране.Яде се предимно сурова на тартар или карпачо,но често бива приготвена на тиган.Мидата,приготвена в сметанов сос с вино,запечена с пармезан и поднесена в черупката се нарича мида „Сен Жак”.

Октопод:
Октоподът е главоного с меко тяло,две очи,уста,’’клюн’’ и осем ръце (понякога погрешно наричани “пипала”).Октоподите имат сложна нервна система и отлична видимост.Те са сред най-интелигентните безгръбначни.Като стратегия за защита срещу хищници вкючват експулсирането на мастило.Всички октоподи са отровни,но само златните октоподи са известни,като смъртоносни за хората.Приготвянето на октопод не се счита за лесно.

Калмар и сепия: 
Има много начини за приготвяне на сепия и калмари – пържени,те могат да бъдат и улична храна,барова закуска или стартер в изискан ресторант.В Корея понякога се сервират сурови на тънки ивици,одрани,измити,осолени и ферментирали,подправени с пикантна подправка.