В североизточното предградие на Дамаск Хараста правителствените войски употребили неизвестна до сега странна бронирана машина, съобщи vestnik-rm.ru.
От пръв поглед дори експерти не разгадали какво стои пред тях. Вижда се някакво шаси, прикрито от всички страни с броня от припокриващи се стоманени ивици, използвана преди това на Т-72 и ЗСУ „Шилка”. Над корпуса се издига кръгла кула с голям люк отзад.
 

Съдейки по коментарите в Мрежата, това е БМП-1, на което местните майстори решили рязко да повишат защитата. Вместо малко ефективното 73-мм оръдие са поставени две сдвоени скорострелни 23-мм зенитни оръдия.
 
Според военни експерти на vestnik-rm.ru, това бронирано чудовище трябва да поддържа действащите в градски условия танкове. Усилената защита ще спомогне за ефективното транспортиране на пехота, а ЗУ-23-2 ще прочиства заседналите по високите етажи и по покривите снайперисти и гранатометчици.
 
Доколко ефективно е това сирийско изобретение, ще се разбере едва след неговата употреба в операциите. Във всеки случай то е измислено, за да решава конкретни задачи в боевете в градски условия. На предната линия най-добре проличава от какво оръжие има най-голяма нужда.
 
Превод и редакция: БЛИЦ