Няма да повярвате какво може да мезите с уискито
Напитката не е като ракията, да се комбинира със салатка или сланинка, тук всичко трябва да е изтънчено
За разлика от ракията, с която върви богато разнообразие от традиционни мезета, за уискито препоръчва комбинация с точно определени храни, които подчертават вкусовете и нотките му, пише в. "Труд".
Основното правило изглежда така: леките уискита си подхождат с морски дарове и пикантни ястия, тези със средна сила се съчетават с високопротеинова храна, а тежките уискита – с по-мазни ястия.
Ето кои са 7-те най-подходящи храни, с които да замезите с уиски:
№1 Черен шоколад
Тъмният и леко горчив вкус идеално пасва на уискито, като шоколадът с портокал е много подходяща компания за скоч, чийто цитрусов привкус пък подсилва портокала. Чистият черен шоколад си отива най-много с по-силните уискита, докато този с нотки на джинджифил и чили си пасва с ръжените уискита. Ако предпочитате сингъл малц, заложете на шоколад със солен лешник. За бърбъна няма ограничения в шоколада.
№2 Сирена
Зрелите сирена и отлежалите уискита вървят ръка за ръка. Така например, зрелият чедър си отива с уиски с опушен вкус, докато синьото сирене – с по-пиперливо и пикантно. Сирене бри и козе сирене са подходящи за по-леките уискита със сладък вкус.
№3 Сушени плодове и ядки
Трудно ще сбъркате, ако съчетаете сушени плодове и ядки с уиски, но трябва да внимавате какво точно комбинирате – по-сладките ядки и плодове си отиват с торфено уиски, а по-горчивите – със сладко уиски. За опушените питиета изберете печени и овкусени ядеки.
№4 Печена пържола
За умерено и най-силните уискита печената пържола е идеално допълнение, като за по-богатия и опушен вкус, се препоръчва говеждото месо. Добре е да обърнете внимание и на подправките, които използвате за овкусяване на месото, както и на това колко мазна е пържолата. Бърбънът например си подхожда с по-чиста пържола.
№5 Месно руло
Това ястие пасва перфектно на торфеното уиски, заради високото съдържание на алкохол, наситения вкус и леката му пикантност. Чудесно се допълва и от сингъл малц и ръжено уиски.
№6 Пушена сьомга
Ръженото уиски си подхожда с пушената сьомга, която също отива и на бърбана, придавайки му пикантен и плодов привкус.
№7 Ябълков пай
За любителите на по-леките и меки уискита, паят с ябълки добавя една приятна сладост към питието. Бърбънът с карамелени нотки също си отива с ябълковия пай.