Обичате ли кренвирши? Ако имате късмет ще са пълни с нокти, а ако не...

Много от нас го хапват всеки ден за закуска – вкусния кренвирш. Но малцина съзнават, че кренвиршите са изключително вредни. Защо?
 
На първо място възниква въпросът какво е кренвиршът. Това е колбасен продукт, който се прави от мляно варено месо или заместители.
 
Ако са  традиционни кренвирши от месо, най-често те са направени от пилешко, телешко и свинско месо. Само че често в състава попада не само месо (по същата причина е по-добре да не купуваме готова кайма  от супермаркетите), но също и други, по-малко апетитни части от трупа на животното (кожата, ноктите и пр). Мощните индустриални месомелачки  могат да смелят всичко.
 
По-евтините кренвирши със  заместители на месото са още по-опасни. За да се получи желаният вкус, към тях се добавят нишесте, соя, натриев глутамат и други недотам хубави съставки. Въпреки че производителите на скъпата стока също „съгрешават“ и добавят тези съставки в продуктите си.
 
Апетитния  цвят на колбасите  и кренвиршите придава боя, направена от крилата на насекоми, варени в калцинирана сода или амоняк. За тези добавки знаем. Но представете си колко още компоненти има, които не са посочени на опаковката.
 
Последните проучвания показват, че обработените колбаси увеличават риска от рак на черния дроб  с 67% при по-честата им употреба.
 
Опасни нитрати и нитрити, които се използват в някои месокомбинати, са една от причините за рак на стомаха , панкреаса, бъбреците и червата. Също така един лошокачествен кренвирш на ден увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво с 21%, според експерти на Световната здравна организация .
 
Как да се реши този проблем? Ако можете, пригответе си наденички и колбаси у дома – тогава ще знаете със сигурност, че са качествени, пише бургасинфо.