Гигантска манта, нуждаеща се от помощ, извадила голям късмет, когато забелязала близо до себе си дълбоко в морето водолаз. Подводният фотограф Джейк Уилтън се гмуркал около рифа Нингалу в Австралия заедно с морския биолог Монти Хол, когато към тях се приближило внушителното създание, съобщава „Пийпъл“.
 
„Често водя гмуркачи в района и сякаш тя ме разпозна и ми се довери да ѝ помогна. Тя се приближаваше все повече и повече и започна да се завърта, така че да мога да видя окото ѝ. Там имаше рибарски кукички и знаех, че трябваше да ги извадим, защото иначе тя щеше да има големи проблеми“, разказва Уилтън.


 
Той внимателно махнал всички кукички от дясното око на мантата, докато Хол заснемал удивителния момент. Хол споделя, че мантата стояла мирно за Уилтън и търпеливо му позволила да си свърши работата.
 


„Сигурен съм, че мантата знаеше, че Джейк се опитва да  помогне“, казва биологът.
 
Уилтън успял да махне всички кукички. Те биха могли да инфектират окото на морското създание и да доведат до ослепяване и дори до смърт.
 


Въпреки че мантите изглеждат много внушителни, те не са опасни за хората. Известни са с високата си интелигентност.
 
Мантата е вид скатова хрущялна риба. Наричат я още морски дявол заради израстъците от двете страни на устата, наподобяващи рога.
 
Превод и редакция: БЛИЦ