Лавракът има "любвеобилен" характер и се разбира добре с много вкусове. В тази рецепта експериментът е с люта и солена горчица, горчив тахан, сладък мед и кисели лимонов сок и оцет. Резултатът от 30-минутния опит е изцяло положителен и потвърждава първоначалната теза, piwe menumag.bg.
Необходими продукти за 2 порции
2 лаврака х 400 г
2 с. л. дижонска горчица
1 с. л. лимонов сок
1 с. л. ябълков оцет
1 ч. л. мед
5 с. л. зехтин
1 ч. л. сусамов тахан
1 с. л. копър, ситно нарязан
1 лимон, нарязан на кръгчета
1 с. л. пресен лук, ситно нарязан


Начин на приготвяне
1. 
Рибите се почистват и се срязват на 4-5 места от двете страни.

2. В купа с тел се разбиват горчицата, лимоновият сок, оцетът, таханът и медът. Постепенно се сипва зехтинът. Смесва се с копъра.

3. Рибите се посоляват, поръсват се с пипер, във вътрешността им се слагат лимоновите парченца, намазва се по 1 с. л. лъжица от соса и се пекат за 15 мин. в предварително загрята на 200° С фурна.

4. Сервират се с останалия сос, разбъркан с пресния лук.