Спиртът често се използва като дезинфектант, но може да се прилага и в други случаи. Освен всичко останало, той е отличен козметичен продукт.
1. Да се отървем от дървеници
Да се отървете от тези досадни насекоми ще помогне спиртът. Напълнете контейнер със спрей със спирт и го впръскайте в големи количества върху матраци и възглавници. Тъй като дървениците снасят яйца, е необходимо да се повтори операцията няколко пъти, за да се уверите, че напълно сте се отървали от този проблем.

Още полезни съвети четете на най-добрия здравословен сайт - zdrave.to

2. Заменя дезодоранта 
Ако заминете някъде през уикенда, но сте забравири дезодоранта, не се притеснявайте. Просто поръсете със спирт мишниците. Той премахва бактериите , които причиняват лошия мирис . Но трябва да бъдете внимателни и да го използвате от време на време, тъй като продължителната употреба може да предизвика дразнене на кожата.

3. Домашна хладилна чанта
Ако сложите спирт във фризера, той няма да се втвърди напълно, а ще се превърне в студена полутечна маса. Защо това е толкова важно? Защото по този начин можете да го използвате, когато имате нужда от студен компрес . Изсипете в запечатан найлонов плик 1 част спирт и 2 части вода. Премахнете целия въздух и сложете плика във фризера. След около час сместа ще достигне желаната консистенция. Възможно е да се използва в случай на наранявания или, ако сте далеч от дома, за охлаждане на храна .

4. Убива въшки
Алкохолът е идеален за премахване на въшки по главата . Напълнете със спирт бутилка с пулверизатор и добавете няколко капки лавандулово масло . Излезте в градината или на балкона, и напръскайте сместа върху скалпа. Срешете косата с гребен, за да премахнете мъртвите въшки. Препоръчва се гребенът да се сложи в гореща вода и се дезинфекцира така най-малко един час.

5. Добре почиства ушите
Често за почистване на ушите  използваме памучни тампончета. Това е опасен метод, в резултат на който мръсотията от ухото се придвижва навътре в ушния канал. Спирт и бял оцет може да се използват за по-безопасно почистване. Те трябва да се смесят в подходящ съд, с тях се навлажнява памучен тампон и се поставя в ухото.

6. Премахва лак за нокти
Много от лакочистителите  съдържат ацетон, който може да навреди на ноктите, а силната му миризма може да предизвика чувство на гадене. Използването на чист спирт ще бъде отлична алтернатива. Това може да отнеме малко повече време, но ще имате по-здрави нокти.

7. Премахва раздразненията от подкожни косъмчета
Подкожни косъмчета се отстраняват трудно. След бръсненето на космите някои участъци от кожата се покриват с червени петна. За да се справите с това явление, е необходимо да изтриете кожата с алкохол, който премахва раздразнението, оставяйки кожата гладка. 

8. Почиства
Кремовете, използвани за борба с акнето , обикновено съдържат бензоил пероксид . Спиртът има същите характеристики. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, той не само дезинфекцира съществуващото акне, но също така и омекотява кожата и предотвратява образуването на допълнително дразнене. Бъдете внимателни при използване на спирт директно върху засегнатата област.

9. Бори се с херпесите
85% от хората са носители на вируса на херпес , но той не се проявява у всички. Ако страдате от херпес, опитайте се да използвате 70% изопропилов алкохол директно върху засегнатата област. Това ще ускори процеса на оздравяване.

10. Използва се за дезинфекция на ръцете
Алкохолът е отличен дезинфектант в дома. Смесете 100 грама гел от алое вера с 50 грама изопропилов алкохол, и ще получите чудесен дезинфектант!

Източник: zajenata.bg