Световни учени посочиха най-любмите неща на мозъка

Някои от лошите навици, възникнали по време на пандемията, може да не са толкова лоши

Някои от лошите навици, възникнали по време на пандемията, може да не са толкова лоши. Резултати от изследване показаха, че виното и сиренето могат да забавят влошаването на когнитивните способности на човек, съобщава БГНЕС.

Заключенията на експертите обаче не са оправдание да се консумира цял поднос със сирене и бутилка вино всяка вечер в празничните седмици, посочва Ориел Вилет, един от авторите на изследването и професор в Института за изследване на храните в Университета на Айова.

В проучването, проведено в продължение на цели четири години във Великобритания, са участвали 1787 души на възраст между 46 и 77 години, пише „Индипендънт“.

Фокусът е бил върху честотата на консумация на определени видове храни. Сред въпросите в анкетата, попълнена от участниците в проучването, е имало и такъв за честотата на приемане на пресни плодове, салати, тлъста риба, кафе, бира, сайдер, червено вино и сирене. Участниците в изследването били помолени да направят и тестове за интелигентност.

Менюто на респондентите е взето предвид между 2006 и 2010 г., както и при контролните тестове през 2012 г. и 2013 г., а след това - през 2015 г. и 2016 г.
Резултатите бяха публикувани в ноемврийския брой на „Journal of Alzheimer's Disease“ и показват, че червеното вино и сиренето в комбинация могат да бъдат големи съюзници в превенцията на когнитивния спад.

Установено е, че сиренето е най-ефективната храна за предотвратяване на дегенеративните промени в мозъчната функция, които носи възрастта.