Секретен руски кораб в източната част на Средиземно море извършва разузнавателни дейности край подводни турски кабели, възможно е да възнамерява да пререже комуникационни линии преди решаващото настъпление в Алепо. За такива тревожни съобщения на западни медии съобщава RusVesna.
„В началото на октомври 2016 г. шпионски кораб на ВМС на Русия премина на юг през черноморския пролив Босфор със заявено направление към Оман. Той обаче зае позиция в Източното Средиземноморие в непосредствена близост до турските подводни кабели – информират анализатори.

Те отбелязват, че по данни на службата за морски трафик, „Янтар” бавно се движи в северно направление, но не отива към Суецкия канал и Оман. „Шпионският съд се държи близо до турските и до ливанските брегове, в непосредствена близост до подводните кабели.”

Отначало корабът останал в района на кабел Turcyos-2, но на 10 октомври се отправил на юг към кабел IMEWE, където разузнавачът спрял и е възможно да е пуснал подводни апарати – управляеми подводници или дистанционно управляеми механизми за търсене, а е възможно и друга разузнавателна апаратура.

Съобщава се, че "Янтар” се движи извънредно бавно по успоредни галсове (трасета) покрай линията на кабелите. Неговата скорост е много по-малка, отколкото налага работата с буксиран хидролокатор. Като правило движението на кораба е предшествано от продължителни спирания, предполагащи спускане във водата на сравнително голямо транспортно средство. „Янтар” често оставал неподвижен продължително време, което предполага пускане или връщане на борда на миниподводница.

Американското издание The Daily Beast твърди, че Русия се подготвя за голямо настъпление в Алепо, като чрез срязването на кабелите лишава терористите от комуникации.

Липсата на връзка чрез интернет може напълно да дезорганизира отбраната на терористите в окупираните райони на Източно Алепо. Освен това блокирането на интернет ще затрудни предаването на разузнавателни данни от американските кораби в Средиземно море към координаторите на терористите в Сирия.

По информация на американски компании за интернет-мониторинг Dyn, на територията на Сирия вече са установени сривове в работата на интернет-мрежата, което би могло да предшества решаващото настъпление на правителствените войски в Алепо. Тези прекъсвания започнали 2 седмици след като „Янтар” преминава през Босфора.

Сегашното изключително внимание към движението на кораба е предизвикано от скандална история. Преди година американското разузнаване откри „Янтар” край бреговете на САЩ, което сериозно обезпокоило ръководството на ВМС и специалните служби на страната. Пентагонът тогава изказал опасения, че руският кораб е способен да „пререже” подводни кабели, като лиши Америка от интернет-връзка.

СПРАВКА БЛИЦ:

Новият „супершпионски” кораб „Янтар” е построен през 2014 г., от 2015 г. е в състава на руския ВМФ, но се числи към Главното управление за дълбоководни изследвания към МО, едно от най-засекретените военни структури и използващо разузнавателни и специални подводни апарати. Той няма аналог в света.

Има в хангар на борда си две мини-подводници с тричленен екипаж – „Рус” и „Консул”, които могат да се потапят до 6000 м дълбочина. Екипажът се намира в здрава металическа сфера в центъра, а самите подводници са снабдени с хидравлични манипулатори, за които се предполага, че са способни да режат кабели, да поставят подслушвателна апаратура, да се занимават с разузнаване и да изпълняват други подводни инженерни задачи.

Корабът е способен дистанционно да управлява специални транспортни средства, снабден е с буксируеми хидролокатори, автономни подводни апарати и кърмова „ръка” на манипулатора.

Превод и редакция: БЛИЦ