В Лондон днес може да бъде написана нова страница в кулинарната и научната история. Група учени от Университета на Маастрихт ще демонстрират как са създали месо в лабораторни условия, като са използвали стволови клетки от мъртва крава.
&nbsp;След това те обещават да изпекат месото, да направят с него първия &quot;хамбургер, отгледан в лаборатория&quot;, и да го изядат.<br /> <br /> Медиите вече нарекоха това &quot;ин витро&quot; хамбургер и с интерес чакат да видят как месната питка ще бъде изпечена в тиган и изядена от двама доброволци. <br /> <br /> Ако полученият резултат има вид и вкус на &quot;истинско&quot; месо, той може да даде отговори на част от проблемите с изхранването на населението и борбата с предизвикани от човешката дейност промени в климата.<br /> <br /> Проектът с ръководител проф. Марк Пост струва над 250 000 евро и в него малко по малко от стволови клетки се изгражда мускулна тъкан, която се компресира в къс месо. Понеже лабораторното месо е белезникаво на цвят, към него са добавени сок от червено цвекло и шафран, за да се получи характерното оцветяване на истинско говеждо.<br /> <br /> По думите му от това, което са опитвали, смятат, че сандвичът няма да е напълно като истински, но вкусът му ще е &quot;достатъчно добър&quot;.