Суперкомпютърът Watson на компанията IBM беше тестван за какво ли не през последните няколко години. Умната машина решава сложни задачи, участва във вземането на решения в диагностичната медицина и научните изследвания. Сега Watson е част от нов експеримент, в който за нула време суперкомпютърът беше превърнат в майстор готвач.
Сътрудничеството между IBM и редакцията на известното американско кулинарно списание Bon Appetit превърна машината в генератор на хиляди рецепти. За целта изкуственият интелект получи на свое разположение огромната база данни на изданието. В нея са включени над 9000 рецепти, в които се използват достъпни продукти. Целта е лесно да могат да бъдат изпълнени в обикновена кухня. Освен това компютърът самостоятелно направил анализ на наличните данни, архива на списанието и няколко готварски форума и така създал собствена база, в която са представени продуктите според тяхната съвместимост по вкусови и ароматни качества.<br /> <br /> Първото изпитание на кулинарните способности на Watson се проведе с участието на опитните готвачи на Bon Appetit, които трябвало да готвят с определен набор от продукти, предложени от машината. Експериментът не минал без куриози, които биха могли да се обяснят с това, че суперкомпютърът прави едва първите си стъпки. Така например една от задачите на екипа била да направи салата от зеле, традиционен елемент в менюто на американците. Освен обичайните продукти като лук, чесън и майонеза Watson предложил и брашно. Старшият готварски редактор на списанието Доун Пери обаче не изгубила самообладание. Тя нарязала бял лук на кръгчета, потопила ги в майонеза и кисело мляко (които също присъствали в списъка на компютъра), след което ги наръсила с брашното. Накрая ги изпържила в сгорещено олио.<br /> <br /> Специалистите от IBM направили известни подобрения в програмата на изкуствения интелект, като допълнили някои функции и инструкции, които имат отношение изключително към кулинарията. След това качеството на рецептите се подобрило значително. &bdquo;Не очакваме готвачите да следват стриктно предлаганите рецепти&rdquo;, отбелязват от IBM. &bdquo;Смятаме, че рецептите на суперкомпютъра могат да бъдат източник на вдъхновение за опитните кулинари, тъй като те предлагат неочаквани комбинации от необичайни съставки&rdquo;, допълват от IBM.<br /> <br /> Междувременно от General Electric пък изненадаха с микровълнова фурна, която мери калории. Изследователи от компанията са разработили прототип на устройство, което използва нискоенергийни микровълни, за да измери калориите, които се съдържат в храната. В момента едно от изискванията е всичко да бъде смляно в хомогенна смес (пасирано), за да бъде измерването точно, но учените работят върху версия, която ще работи и с продукти в естествено състояние.<br /> <br /> Целта е след време, когато стопляме храната си, да получим своевременно и информация колко калории съдържа тя. Прототипът не е толкова далеч от серийно производство. Един от водещите учени на GE &ndash; Мат Уебстър, сподели пред Technology Review, че устройството може да се вгради в нормалните кухненски уреди без особен проблем.<br /> <br /> Уебстър е открил, че точна стойност за калориите може да бъде получена, като се измерят три показателя &ndash; мазнини, водно съдържание и тегло. Калориите от захари, фибри и протеини могат да се изчислят, като се извади водата и теглото на мазнините.<br /> <br /> Към този момент тестовете с различни видове пюрета са показали резултати с отклонение в рамките на 5 до 10% от конвенционалните начини за измерване на калории (които са точни, но унищожават пробата &ndash; най-често това става чрез изгарянето на пробата и изчисляването на енергията, която тя е отделила при процеса). За да пригодят метода за твърди храни, GE ще трябва да използват нещо, наречено виртуално смесване &ndash; използване на прогресивно сканиране или сложни полета от микровълни, за да се получи средна стойност за дадената храна. <br /> <br /> Във всеки случай изглежда General Electric са решили да направят уред, който да мери калории директно в кухнята на хората, което е стъпка напред в качеството на храненето в домашни условия. /БЛИЦ<br />