Някои харесват Фейсбук, защото могат да поддържат контакт с близки и приятели. Терористи и престъпници също използват социалните мрежи, за да координират действията си или да разпространяват своите послания на омраза.
Атентаторът от Ансбах например е имал 6 профила във Фейсбук, сред които и един с псевдоним. Чрез него осъществявал връзка с арабски съмишленици, пише „Дойче веле” (Deutsche Welle), цитиран от vesti.bg.

Германските сили за сигурност практически всекидневно набират от мрежата информации за заподозрени лица. Експертите по сигурността не винаги успяват да свършат работата си, тъй като в два от всеки три случая операторите на социалната мрежа отказват информация, както заявява шефът на Службата за защита на конституцията Ханс-Георг Масен. Операторите се оправдават със защитата на данните на нормалните потребители, които могат бързо да попаднат на мушката на следователите.

„След като снимка, поствана в Германия, може да се види в Делхи след десет секунди, в рамките на един час очаквам отговор от Фейсбук на запитванията на правоохранителните органи”, обаче е коментарът на Томас Кучати, министър на правосъдието на Северен Рейн-Вестфалия.

От Фейсбук отхвърлят критиката и твърдят, че след атентатите от Вюрцбург и Ансбах сътрудничат денонощно с германските власти.

Американските следователи имат голямо предимство. Повечето сървъри и фирмите на операторите на социалните мрежи се намират в собствената им страна. И това улеснява достъпа до данните - при това без дълги молби.