Това е най-опасното растение на света, но защо никой не го унищожава

Всичките части на това дърво са отровни, започвайки от корените и приключвайки с плодовете

Манчинеловото дърво (Hippomane mancinella) е записано в Книгата на рекордите на Гинес като най-опасното растение, известно на човека. То е толкова отровно, че под него дори не трябва да се седи. 

Този убиец расте на островите в Карибско море и в няколко щата на САЩ, където коренните жители го наричат плажна ябълка. 

Всичките части на това дърво са отровни, започвайки от корените и приключвайки с плодовете. 

Освен това, тази "ябълка" отделя гъст сок от кората си, листата си и плодовете (не случайно растението е наричано още дървото на смъртта). 

Ако този сок попадне върху кожата, то човекът ще получи сериозни изгаряния с мехури. 

Пиенето на този сок често приключва със смърт. 

Дървото е толкова опасно, че местата, в които то расте, се ограждат с огради и се поставят табели с предупреждения. 

Причината за това е страшна - основната отрова на това дърво е веществото форбол, което великолепно се разтваря във вода. 

Затова, ако вали, то дъждът до дървото въобще няма да е полезен за здравето.  

 

Възниква въпросът, защо тогава тези дървета да не бъдат изсечени, оставяйки само малка част от популацията в някаква оранжерия, за да не се унищожава вида напълно. Не всичко обаче е толкова просто. 

Първо, дърветата спасяват климата на островите от морските ветрове и е важна част от екосистемата. 

Второ, карибските дърводелци могат да изсушават дървесината на дървото и да я обработват така, че тя да престава да бъде отровна. 

И тази дървесина хич не е евтина. 

Трето, мощните и дълги корени на дървото помахат за стабилизиране на почвата и я пазят от ерозия.  

Най-опасни за човека са плодовете. Те предизвикват силно повръщане и диария, отровата им попада в лимфата и предизвиква мъчителна агония. 

При това, плодовете изглеждат доста апетитно, много приличат на ябълки и притежават сладък мирис. 

Радиологът Никола Стриклънд е оцеляла, след като е изяла една от "плажните ябълки". 

Тя е разказала, че е намерила плода на плажа, когато е събирала черупки от миди, и решила да го пробва. 

Вкусът обаче не приличал на ябълка. От едно малко парченце Никола почувствала чудовищно парене в гърлото, което продължило осем часа.  

Превод и редакция: БЛИЦ