Творог: руският млечен продукт с "най-творческото" име

Творогът, или изварата, действително смело може да се нарече "най-творческото" руско блюдо: толкова много изключително полезни свойства, толкова богато съдържание на хранителни вещества, витамини и минерали, като че ли няма в нито един друг продукт, пише Руски дневник.

Обожавам творога от ранно детство. Мама ми казваше: за да бъдат костите здрави, а зъбите остри – яж, моля те, творог. Не беше необходимо да ме увещават дълго: изяждах тази белоснежна маса с превелико удоволствие. На практика всички руснаци обичат творога и всичко, което може да се приготви с него, а тези блюда са безброй.

Руската кухня се слави с печивата си и едно от най-популярните сред тях е ватрушка (своеобразен чийзкейк) с творог. Това е отворена питка от сладко и маслено тесто с плънка от извара и е задължителен атрибут при руското чаепитие.

За православния Великден освен козунак на празничната трапеза задължително присъства ястие, което се нарича Великден (на руски Пасха). Това е извара във формата на пресечена пирамида, символизираща Гроба Господен. Пасхата се прави от извара, която е претрита през ситен гевгир, сметана, яйца, захар, стафиди, сушени плодове и ядки.

Наред с любимите в Русия пелмени има бюдо, което се приготвя по сходен начин, само че вместо месна плънка се използват творог, картофи или ягодови плодове. Това са варениките и според мен най-добрите вареники са тъкмо с творог.

Творогът се използва като съставка и за много други ястия. Много ми харесва изварената запеканка, която е сочена за прародител на американския чийзкейк. Според една версия източноевропейци занесли рецептата на популярния в цял свят десерт в Новия свят. С времето тя претърпяла някои промени и станала това, което ние познаваме сега.

Най-общо казано творогът или изварата е твърдият компонент на заквасеното мляко в чист вид без каквито и да било добавки, дали ще е сладка или солена – вие сами решавате. Може да се смесва със сметана и сладко или мед – ще се получи прекрасен десерт с цял куп витамини и минерали. Лично аз предпочитам слабо соления вкус, като добавям в изварата ситно нарязан чесън и листа магданоз и копър, смекчавам всичко това с обезмаслена сметана. Получената еднородна смес намазвам на бородински хляб и слагам на сандвича сельодка. На съпругата ми този начин на употреба на изварата отначало ѝ се струваше дивашки – каза ми, че за нищо на света няма да яде това. Веднъж обаче я заварих да приготвя сандвичи по моята рецепта: след като ги опита, тя се съгласи, че това е вкусно и интересно.

Друго мое любимо блюдо с бързо приготвяне е паста с творог. Спагетите или пенето от твърди сортове пшеница смесвам с творога, приготвен по същия начин с чесън и зеленина. Вместо сметана в този случай е по-добре да се използва зехтин, а за плътност на вкуса може да се добавят ситно нарязани каперси.

Творогът е добър с това, че при наситения състав на белтъци и полезни хранителни елементи той е диетичен продукт, който се усвоява отлично. Той е особено полезен за растящите деца и спортистите, които са подложени на сериозни натоварвания. Бактериите, които се съдържат в творога, влияят благоприятно на чревната микрофлора. В домашното сирене, например, няма такива бактерии – заради продължителното съхранение на продукта се налага те да бъдат пожертвани.

Чувал съм дори, че творогът влияе на нервната система, изпълнявайки функцията на народен антидепресант. За достоверността на тази информация не гарантирам, но всеки път след похапване на нещо вкусно от творог, моето настроение категорично се подобрява.

Необходими продукти:

 

Как да се приготви:

1.  В продължение на 20-25 минути млякото се нагрява до 40-45 градуса. След това постепенно изливаме прясно изстискания лимонов сок. Течността започва да се пресича – ще започнат да се образуват бели парцали.

2.  Намаляваме огъня до най-слабата степен и постоянно бъркаме до пълно втвърдяване на изварената маса.

3.  Получилото се твърдо вещество отделяме от суроватката: прехвърляме съдържанието на тенджерата, изсипваме в гевгир с марля и изстискваме.