Няма нищо по-хубаво от една чаша хубаво, силно, черно кафе сутрин за енергично стартиране на деня. Някои се глезят, като добавят мляко. Други – захар. Любителите на кафето обаче вече твърдят, че би трябвало да слагаме сол вместо захар, ако не искаме да ни горчи. Когато напитката е неприятно горчива, малко сол успешно омекотява вкуса й. Изглежда скандално и невероятно, но се оказва, че тази теория се подкрепя от учените.

Изследване на научното списание „Нейчър”, цитирано от Канал 3, показва, че натриевите йони подтискат горчививия вкус, като същевременно подсилват аромата на кафето. Оказва се, че същата рецепта – сол вместо захар, е валидна и за виното.

Експерти уверяват, че малко щипка сол в чаша евтино вино подобрява аромата му. За разлика от захарта, нужна е съвсем малко сол за постигане на този ефект. Ако се прекали с дозата, кафето и виното  не стават за пиене, предупреждават специалистите. Защото в противен случай ще трябва да се пие кафеинова солена вода.