Веганите имат по-тежък махмурлук от ядящите месо
Изследователите стигнаха до заключението след наблюдение на 13 пиячи след запой
Следването на веган начина на живот може да има различни ползи, но ново проучване откри един възможен недостатък - по-лош махмурлук, пише в. „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.
Според учени от Университета в Утрехт, Холандия, които анализирали как диетичният прием на хранителни вещества влияе върху тежестта на махмурлука, вегетарианците и веганите могат да изпитат по-тежки махмурлуци, отколкото ядящите месо поради две хранителни вещества.
Изследователите стигнаха до заключението след наблюдение на 13 пиячи за симптоми на махмурлук като главоболие, гадене, виене на свят, повръщане, сърцебиене и жажда и откриха, че тези, които имат диета, в която липсва никотиновата киселина, известна повече като витамин В3, и цинк, претърпяват по-тежки махмурлуци.
Витамин В3 се намира в месото, домашните птици и рибата, както и в авокадото, гъбите, фъстъците и пълнозърнестите храни, докато цинкът се среща най-често в месо, миди, яйца, бобови и млечни продукти.
Въпреки че веганската диета е в състояние да осигури всички необходими хранителни вещества, някои проучвания са установили, че веганите са по-склонни да имат дефицит на никотинова киселина и цинк, отколкото тези, които ядат месо.
Докато откритията, публикувани в Journal of Clinical Medicine, показват връзка между по-високия хранителен прием на никотинова киселина и цинк и по-малко тежките махмурлуци, изследователите признават, че са необходими допълнителни изследвания по редица причини.