Посрещането на новата година се свърза с много обичаи и традиции - някои древни и странни, други - уж модерни, но изглежда не чак толкова нови. Всички имат една единствена цел - късмет и благополучие за новата година.
Ето и някои от най-интересните неща, които обичайно се правят в празничния ден:

Във Финландия гадаят по разтопено олово
Във Финландия има традиция цялото семейство да се събере в новогодишната нощ, да разтопи олово в тиган, след това да го излее в съд с вода и по формите, които образува оловото - да гадае каква ще е предстоящата година. Ако оловото образува форма на сърце или пръстен, това означава, че в семейството ще има сватба или бебе, а защо не и двете. Форма на кораб, влак или самолет вещае пътешествия и приключения. Често финландците споделят, че оловото заема и форма на прасе - това пък предвещава, че в къщата ще има изобилие от храна или богатство. Тази традиция със сигурност е странна, но не само финландците гадаят с такива обичаи - еквадорците изгарят хартиени човечета и гадаят какво ще им донесе годината по формте, които образува пламъкът. В Швейцария пък разсипват сладолед на земята и гадаят спрямо формите, в които той се разплисква. В Панама пък горят кукли, които са направени така, че да приличат на известни личности - журналисти, политици, спортисти и т.н. Куклите са символ на старата годината и те трябва да бъдат принесени в жертва, за да се посрещне подобаващо новата година и лошото да си отиде.

Обещание номер 1: Ще отслабна
Настъпването на 1 януари е известно с едно клише - "Нова година - ново аз". Често хората си правят обещания, които би трябвало да започнат да изпълняват от първия ден на новата година. Обещанията най-често са едни и същи - диета, спиране на цигарите, редовно спортуване, намиране на ново хоби, спестяване, по-малко харчене и подобряване на финансовото състояние. Проучванията показват, че осмото най-често срещано обещание за новата година е, че ще започнем да се разбираме по-добре с някой човек, на когото държим - да подобрим комуникацита си с него и да се сближим повече. Естествено, първо място в новогодишните решения заема отслабването. Това изглежда като по-модерна традиция, но всъщност не е така. Подобни обещания са си правили още древните хора във Вавилон и Месопотамия. Разпространен е бил обичаят на 1 януари да се взимат важни решения, като вавилонците най-често се заричали да си върнат старите дългове и нещата, които са взели назаем. Изследванията показват, че жените са по-склонни да измислят такива решения за новата година, но пък мъжете имат по-голям успех в спазването на това, което си поставят за цел.

Целувка в полунощ още от Средновековието
Това също изглежда като нещо съвременно и набрало популярност сравнително скоро. Поверието е, че трябва да целунеш някого точно в 00:00, когато настъпва новата година, за да ти върви и да си щастлив. Но това не е взето от сценариите на американските филми и сериали, а е древен обичай, свързан с английския и немския фолклор. Този обичай е известен там от Средновековието - първият човек, на който се натъкнеш още на първата минута на първи януари, показва как ще премине твоята година. Затова е най-добре да е някой приятел. Всъщност така започнала и традицията за Нова година да се празнува - да се правят купони, събирания с близки, роднини и приятели, за да можеш да посрещнеш новото с хора, които цениш и това да ти осигури успешна година. Още по-добре е, ако има кой да те целуне в полунощ, защото това се счита за истинска магия и по този начин ще ти върви във всяка една сфера.

Без пилешко, за да не разсърдите Петела
Китайската Нова година не е само един ден, а честването продължава 15 или повече дни. Освен това за нея няма твърдо определена дата, тя се мени, като сега китайската новата година започва на 28 януари и продължава до 15 февруари 2018 г. Според традициите, през първия ден на новата година не е разрешено къпането, чистенето на къщата и прането на дрехи. През вторият ден е много важно да се видите с близки и далечни роднини, ако искате годината да е щастлива. Легендите гласят, че в древността Буда поканил всички животни при себе си, за да отпразнуват китайската нова година. Дванадесет животни дошли на празника и Буда кръстил по една година на всяко от тях, защото се зарадвал, че те са показали почит към него. След това Буда нарекъл всеки човек, роден в годината на определено животно, да притежава някои от чертите на неговия характер. 2017 г. ще е годината на огнения петел. Затова е хубаво и на 31 декември срещу 1 януари, и на 28 януари, на трапезата ви да няма пилешко месо, иначе ще разсърдите петела и може годината ви да е лоша.

Източник: Стандарт